POKONCERTOWO + NIESPODZIANKA NA PROŚBĘ WIDZÓW

Po wczorajszym koncercie GRAJ DUDKA, GRAJ kurtyna opadła, ale emocje zdecydowanie nie! Podczas wspólnego kolędowania w naszym Teatrze udało się nam stworzyć piękną, muzyczną rodzinę! Wieczór ten na długo zapisze się w naszej pamięci…

Nasi aktorzy i pracownicy (Beata Dąbrowiecka, Katarzyna Gatner, Paweł JaNic Janicki, Bartłomiej Latoszek, Danuta Lewandowska, Kasia Łacisz, Jolanta Niestrój-Malisz, Joanna Romaniak, Renata Spinek, Agata Śliwa, Adrian Ryński-Nogaj, Krzysztof Urbanowicz, Łukasz Szostak, Wacław Czarnecki). Wspaniali muzycy: Tomek Bieniek – piano, Bartłomiej Korelus – perkusja, Marcin Korelus – gitara basowa, Jakub Łysik – skrzypce, Marek Szulik – trąbka, Marcin Załęski – gitara. Rewelacyjny Mokierski Chór Kameralny pod kierunkiem Izabeli Szczerbowskiej. Przyjaciele Stowarzyszenia Przyjaciół Teatru Nowego w Zabrzu “Z kulturą”: Stasiu Kubacki, Marcin Romaniak, Oliwer Spinek i oczywiście Wy, nasi wierni widzowie!

Dziękujemy Pani Prezydent – Małgorzacie Mańce-Szulik za wsparcie. Jesteśmy wdzięczni za pomoc Pani Czesławie Wineckiej (Naczelnik wydziału ochrony zdrowia i polityki społecznej) i Magdalenie Mika-Nowińskiej za pomoc. Dziękujemy Pani Dorocie Szatters i Zbigniewowi Stryjowi za piękną poezję!

Mamy nadzieję, że wspólne śpiewy już na stałe wpisze się w repertuar naszego teatru.

PRZEPIS NA TORT MAKOWY OD JOANNY ROMANIAK:

Tort makowy z kremem kawowym

Pół kilograma maku zamoczyć w gorącym mleku (800ml) na noc , następnie mak zmielić trzy razy. Do zmielonego maku dodajemy 4 łyżki bułki tartej,2 łyżeczki proszku do pieczenia. Osobno ubijamy 6 jajek z 1 szklanką cukru i 1 aromatem do ciast migdałowym. Jajka ubijamy około 20 minut. Następnie ubite jajka łączymy z makiem przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach jedną godzinę. Ciasto należy sprawdzić drewnianym patyczkiem .W razie potrzeby piec dłużej o jakieś 10 minut.

Składniki na krem kawowy:

1 szklanka mleka

1 paczka budyniu śmietankowego

Pół szklanki cukru

1 masło

1 szklanka wody do zaparzenia kawy

Pół szklanki zmielonej kawy

Z wody i kawy sporządzamy napar. Mleko, cukier i proszek budyniowy należy wymieszać razem z zaparzoną i przecedzoną kawą. Wszystko zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając aby nie powstały grudki . Masę budyniową ostudzić. Na koniec utrzeć masło i powoli, partiami do masła dodajemy masę budyniową aż do uzyskania gładkiego kremu. Ważne aby masa budyniowa i masło przed ucieraniem były w tej samej temperaturze, wtedy krem się nie zwarzył.

Ciasto makowe po ostygnięciu dzielimy na trzy części i przekładamy kremem kawowym. Wierzch ciasta oraz boki również smarujemy kremem . Tort dekorujemy obranymi ze skórki migdałami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *